Yozgat’ta kriz büyüyor! Kota daraltması çiftçiyi isyan ettirdi

“`html

Yozgat Çiftçilerinden Kota Daraltmasına Tepki

Gelecek Partisi Yozgat İl Başkanı Ömer Aydoğmuş, Türkşeker’in yönetimindeki Yozgat Şeker Fabrikası’nın hammadde ihtiyacını karşılayarak çiftçilerine verilen ekim kotasının, ekim süreci sonrasında daraltılmasına karşı çıktığını bildirdi. Son günlerde yaşanan pancar kotası iptali uygulamalarının çiftçilerin ekonomik sıkıntılar yaşamasına neden olduğunu vurgulayan Aydoğmuş, “Burayı satma düşünceleriniz olabilir, ancak bu planlardan vazgeçin. Biz burayı satdırmayız.” dedi. Çiftçi Ümit Çakal ise, “‘Ekmeyin’ diyorlar, ‘biçmeyin’ diyorlar. Biz neyle geçineceğiz? Biz aylık maaşlı biri değiliz, kendi ailemizin rızkını kazanmalıyız.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Konya’dan sonra en yüksek şeker pancarı üretiminin yapıldığı Yozgat’ta, yıllık olarak bir milyon 640 bin 493 ton şekerpancarı üretiliyor. Bu miktar, Türkiye’nin toplam şeker pancarı üretiminin %9.97’sini karşılıyor. Yozgat’ta üretilen pancarlar, şehirdeki Sorgun ve Boğazlıyan ilçeleri ile Çorum şeker fabrikalarının hammadde ihtiyaçlarını karşılamakta. Sorgun’daki fabrika Türkşeker’e, Boğazlıyan’daki fabrika ise Kayseri Şeker’e ait. Ancak Yozgat Şeker Fabrikası için Sorgun, Kadışehri, Saraykent ve Akdağmadeni bölgelerindeki çiftçilere tanınan pancar ekim kotasının düşürülmesi, çiftçileri oldukça rahatsız etti.

Yozgat'ta Pancar Üreticileri Protesto Düzenliyor

“Bize ‘ekmeyin’ diyorlar, peki ne yapalım?”

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinden Boyalık köyü çiftçilerinden Ümit Çakal, Sorgun ilçe fabrikası önünde gerçekleştirdiği açıklamada tepkisini dile getirdi:

“Pancar ekiyorum. Ancak bize diyorlar ki; bir tarlayı üç yıl ekmeyeceksin. Bizim yeterli arazimiz yok ki, her bir parseli farklı ekelim. Arazilerimizin çoğunu kiralık kullanıyoruz. ‘Ekmeyin’ diyorlar, ‘biçmeyin’ diyorlar. Bunun çözümü nedir? Biz, yalnızca ailelerimiz için çalışıyor ve geçim sağlıyoruz. Hangi bürokratın çocuğu sabah erkenden tarla sulamaya geliyor? Çünkü onların geçim kaynağı koltuk değil, bizlerin ise tarlalarıdır. Bize ‘ekmeyin’ deniyor, ama başka ne yapalım? Yetkililere sesleniyoruz; bizim ekim kotamızla oynamayın, çünkü alanımız kısıtlı!”

“Kotalardaki daraltmalar Üç Yıldır Sürediyor”

Gelecek Partisi Yozgat İl Başkanı Ömer Aydoğmuş, çiftçilerin sorunlarını dile getirmek üzere geldiği Yozgat Şeker Fabrikası önünde açıklama yaparak, kotaların daraltılması uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Aydoğmuş, “Atatürk’ün Yozgat’ı cezalandırdığı söyleniyor. Ancak görüyoruz ki, asıl cezalandıran AK Parti hükümeti Yozgatlı çiftçiyi hedef alıyor. Şu an, çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. 35-40 yıl önce zor koşullarda kurulan bu Türkşeker fabrikası, burada çalışan insanların emeğiyle ayakta kalmıştır. Ancak şimdi, mevcut hükümetin bu fabrikayı kapatma çabası var görünüyor. Çünkü son üç yıldır art arda kotalarda kısıtlamalar yapılmakta. Geçen yıl ekim sonrası verilen kotaların düşürülmesi, çiftçilerin ceplerine ciddi zarar vermekte. Çiftçiye 200 ton kota vermişsen, ekimden sonra gidip ‘kotanı 100 ton düşürüyoruz’ demek, bu çiftçinin emeğine büyük bir saygısızlıktır.” ifadelerini kullandı.

“Burası Satılmamalı”

Aydoğmuş, çiftçilerin üretimden vazgeçmelerini beklemenin haksızlık olduğunu vurgulayarak sözlerine devam etti:

“Kota daraltma uygulaması, Yozgatlı çiftçiler için ciddi bir eziyet, yaşam kaynağının ellerinden alınmasıdır. Geçinmeye çalışın, sosyal yardımlara başvurun, buna teşvik ediliyorlar. Ancak biz, bu sosyal yardım mekanizmalarına muhtaç değiliz, geçimimizi sağlamak için çalışıyoruz. Bu noktada yöneticilere seslenmek istiyorum; bu Türkşeker fabrikası devletin malıdır ve satılmamalıdır. Bir kez satılmasına izin verilmesi durumunda, çiftçilerin tüm yaratıcı emeği yok olacaktır. Üretimi kısıtlayarak hedefleri suistimal etmek ve bu şekilde tesisi kaybetmenin önünü açmak, kabul edilemez.”

“Korku İklimi Var”

Aydoğmuş, çiftçilerin seslerini yükseltmesini teşvik ederek, “Çiftçilerin kotaları %100 düşürülüyor. Örneğin, bir çiftçinin 500 ton kotası varsa, bu düşüyor. Başka bir çiftçimizin kotası da sıfıra indirildi. İnsanlar korkularından seslerini çıkaramıyor. Konuşanlar, hapse giriyor ve ifade vermeye çağrılıyor. Korku ortamı, toplumun her kesimini etkiliyor. Ben buradan yetkililere çağrıda bulunuyorum; bu kota daraltmasını derhal sonlandırın, çiftçiye uygulanan bu mağduriyetlerden vazgeçin. İnsanlar büyük masraflar yaparak tarım yürütüp, sonuçlarını bu şekilde görmeleri adil değil.” dedi.

“`

Related Posts

TÜİK: İnşaat maliyetlerindeki yıllık artış 4,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti

TÜİK: İnşaat maliyetlerindeki yıllık artış 4,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti

Türkiye’de yediği hamburgerin fiyatı İngiltere’de gündem oldu

Türkiye’deki havalimanlarında uygulanan fahiş fiyatlar yalnızca Türkiye’de yaşayanları değil, tüm dünyayı hayrete düşürmeye devam ediyor. Son olarak bir İngiliz turistin Antalya Havalimanı’ndaki yemek deneyimi, İngiliz gazetesi The Mirror tarafından haberleştirildi…

Türk savunma sanayisi şirketleri Endonezya’da işbirliklerini güçlendiriyor

Türk savunma sanayisi şirketleri, Endonezya’nın Cakarta şehrindeki INDO Defence 2025 fuarında işbirliği anlaşmaları yaptı.

Hükümet teklifini belirledi! Yarın açıklayacak

Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurumlarında çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sürüyor. İşçi ve …

Tüm ihtimaller yoksulluğa çıkıyor

TÜİK hesabıyla açıklanan enflasyona göre emekliler temmuzda yüzde 15 ile 17 arasında bir zam alacak Milyonlarca emekli açlık sınırının, milyonlarcası ise yoksulluk sınırının altında maaşlarla yaşayacak.

Dolar ve euroda son durum: Fırtına öncesi sakinlik

Döviz piyasalarında dalgalı seyir sürüyor. Yatırımcılar ve döviz işlemi yapanlar, kurların güncel durumunu yakından izliyor. Güncel veriler ışığında piyasadaki hareketlilik devam ediyor. Peki güncel dolar ve euro ne kadar oldu? İşte güncel döviz …