Kuantum yağmuru ilk kez gözlemlendi

Kuantum Yağmuru İlk Kez Gözlemlendi!

Yapılan bir araştırmaya göre, Potasyum-41 ve rubidyum-87 izotoplarından oluşan ultra soğuk bir atom gazında gerçekleştirilen deneylerde, bu atomların yağmur damlaları gibi küçük damlacıklara ayrıldığı gözlemlendi. Bu durum, klasik sıvı dinamiği ile kuantum gazları arasında bir köprü oluşturuyor.

İtalya Ulusal Optik Enstitüsü’nden yoğun madde fizikçisi Luca Cavicchioli liderliğinde yürütülen araştırmada elde edilen bulgular, kuantum teknolojilerinde kullanılabilecek kuantum damlacık dizilerinin üretimine olanak tanıdığını açıklıyor.

Klasik sıvılardaki damlacıkların davranışları genellikle yüzey gerilimi ve Plateau–Rayleigh kararsızlığı gibi fiziksel yasalarla açıklanırken, kuantum gazlarında durum farklılık gösteriyor. Atomlar, klasik parçacık kimliğini yitiriyor ve olasılık bulutları hâlinde davranıyor. Bununla birlikte, atom gazında yine de gerilim oluşabiliyor ve bu gerilimlerin atomlar arasında itici kuvvetler üreten bir etki olan Lee-Huang-Yang düzeltmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Araştırmacılara göre, atomik gazların kısa süreliğine küçük kuantum damlacıklarına ayrılmasına neden olan bu etkiler daha önce gözlemlenmişti ancak bu deneyde damlacıkların stabil kaldığı ve detaylı incelenebildiği belirtiliyor. Gerçekleştirilen deneyde, atomik karışım bir “dalga kılavuzu” üzerine bırakıldı ve bu kanal karışımın dalga benzeri doğasını kontrol altına alarak birden fazla damlacığın oluşmasına neden oldu.

Elde edilen verilere göre, damlacıkların şekli ve uzunluğu atom sayılarındaki değişikliklere göre farklılık gösteriyor ve bu durum daha önce teorik olarak öngörülmüştü. Bu deney, kuantum fiziğinde daha geniş uygulamaların keşfedilmesine olanak tanıyabilir.

Floransa Üniversitesi’nden fizikçi Chiara Fort, “Plateau-Rayleigh kararsızlığının klasik sıvılarda ve süperakışkan helyumda gözlemlendiğini ancak atomik gazlarda ilk defa doğrulandığını” vurguladı.

Related Posts

100 milyon yıllık fosil amberde hapsolmuşlar…

Myanmar’da amber içinde keşfedilen sıra dışı bir fosil ateşböceği, ışık yayan böceklerin kökenine dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 100 milyon yıllık olduğu belirlenen bu antik ateşböceği, türünün evriminde geçiş aşamasını temsil ediyor.

Dünya Motosurf Şampiyonası Çeşme’de sona erdi

Türkiye’de ilk kez Çeşme’de gerçekleştirilen Dünya Motosurf Şampiyonası tamamlandı. Altınkum Plajı’nda organize edilen şampiyonaya 17 ülkeden 80 sporcu katıldı.

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.

Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Bilim insanları, Neandertaller ile modern insanların Güneybatı Asya’daki Zagros Dağları’nda melezleştiğini ortaya çıkardı. Yapılan ekolojik modellemeler, bu bölgenin iki türün genetik etkileşim kurduğu kilit noktalardan biri olduğunu gösteriyor.

Travmatik çocukluk geçiren kadınlarda risk yüzde 60 daha yüksek

Yeni bir araştırmaya göre, çocuklukta fiziksel ya da cinsel istismara maruz kalan kadınların, yetişkinlikte çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığına yakalanma riski belirgin şekilde artıyor. Human Reproduction dergisinde yayımlanan çalışmada, travmatik çocukluk deneyimlerinin bu kronik jinekolojik hastalığın gelişimiyle ilişkili olabileceği ortaya kondu.

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir