Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp Kapak Hastalıkları ve Tedavisi Hakkında Profesyonel Bilgiler

Kalp sağlığı açısından son derece önemli olan kalp kapak hastalıkları, genellikle mitral ve aort kapak bozuklukları olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri’nde görev yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir’e göre, kalp kapak hastalıklarının cinsiyete ve yaşa bağlı olarak şekil ve şiddetinde farklılıklar görülebilmektedir.

‘Belirtiler Farklı Sorunlara Bağlı Olarak Göz Ardı Edilebiliyor!’

Hastalarda yorgunluk ve nefes darlığı gibi belirtilerin farklı sorunlarla ilişkilendirilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. İsbir, belirtilerin göz ardı edilmesinin erken teşhisi engelleyebileceğini, bu durumunda hastalığın ilerleyerek ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. Hastalığın ileri evrelerinde kalp kasını zayıflatarak kalp yetersizliğine yol açabileceğini ekledi.

‘Her Hastanın Ameliyat Olması Gerekmez!’

İlaç tedavisinin hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini ancak yapısal bozuklukları düzeltemeyeceğini söyleyen Prof. Dr. İsbir, her hastanın ameliyat olması gerektiği gibi bir kural olmadığını belirtti. Kapak bozukluğunun kalp fonksiyonlarını etkilediği durumlarda özellikle nefes darlığı ve ritim bozukluğu varsa cerrahi müdahalenin gerekliliğini vurguladı.

‘Ritim Bozukluğunda Zaman Kaybetmeyin!’

Hastalarda düzenli takip ve erken müdahalenin önemine değinen Prof. Dr. İsbir, kalp kasılma gücünün azalması, kalp boyutlarının büyümesi veya ritim bozukluklarının başlaması durumunda cerrahi müdahalenin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Erken müdahalenin ameliyatın başarı şansını artırabileceğini ekledi.

‘Cerrahide Güvenli Yöntem Seçimi Önemli!’

Açık kalp ameliyatının klasik yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. İsbir, teknolojik gelişmeler sayesinde uygun hastalarda minimal invaziv ve robotik yöntemlerle operasyon yapılabildiğini aktardı. Hasta için en güvenli yöntemin seçilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Biyolojik kapakların kan sulandırıcı gerektirmediği için tercih edildiğini ancak ömürlerinin sınırlı olduğunu belirten Prof. Dr. İsbir, mekanik kapakların genç hastalarda tercih edildiğini ancak ömür boyu kan sulandırıcı ilaç gerektirdiğini ifade etti.

‘Yaşam Boyu Tedavi Algoritması Uygulanıyor!’

Kalp kapak hastalıklarının tedavisinde yaşam boyu tedavi adı verilen bir algoritmanın uygulandığını belirten Prof. Dr. İsbir, hastaların özelliklerine göre tedavi planlamalarının yapıldığını aktardı.

‘Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler!’

Ameliyat sonrası enfeksiyon ve düzenli ilaç kullanımının önemine değinen Prof. Dr. İsbir, mekanik kapak kullanılan hastalarda kan sulandırıcı tedavinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Enfeksiyonun diğer önemli bir faktör olduğunu ve hastaların bu konuda kendilerini korumaları gerektiğini ekledi.

Related Posts

Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı.

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat! Nezleyle karıştırılıyor…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, alerjilerin mevsim geçişlerinde özellikle okul çağındaki çocuklarda sık görüldüğünü belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Kene temasları artıyor: Hangi bölgeler riskli?

Kene temaslarına karşı vatandaşları uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalık. Doğadan eve döndükten sonra mutlaka vücudun kene açısından kontrol edilmesi lazım. Eğer bir kene fark edilirse kesinlikle elle çıkartılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.