Türkiye M&A raporu: Orta ölçekli şirketler küresel yatırımcıların radarında

“`html

Küresel Birleşme ve Satın Alma Faaliyetlerinde 2024 Vizyonu

2024 yılına dair makroekonomik göstergelerin titizlikle izlendiği; jeopolitik gerginliklerin, ABD seçimlerinin ve düzenleyici baskıların şekillendirdiği belirsiz bir ortam, global birleşme ve satın alma trendlerini etkisi altına aldı. Kurumsal finansman, stratejik süreçler ve yönetim danışmanlığı alanlarında faaliyet gösteren Branchout Türkiye, her yıl yaptığı Birleşme ve Satın Almalar Görünümü raporunun 2024 edisyonunda, geçtiğimiz yılın Türkiye ve dünya genelindeki birleşme ve satın alma istatistiklerini gözler önüne serdi.

Raporun verilerine göre, 2024 yılında dünya genelindeki birleşme ve satın alma hacmi 3,5 trilyon dolar düzeyinde kalırken, bu rakam 2021 yılındaki rekor seviyenin altında kaldı. Bunun yanında, 5 milyar dolar ve üzeri büyüklüğe sahip büyük işlemler, 2024 yılında %17 artışla toplamda 1,2 trilyon dolara ulaşarak dikkat çekti. İlk 10 işlem, toplam işlem hacminin %7’sini temsil ederken, en büyük işlem, perakende ve tüketim ürünleri sektöründe Mars’ın Kellanova’yı satın alması ile 35,9 milyar dolarlık bir hacim yarattı. Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Lideri Kürşat Doğan, bu artışın büyük şirketlerin belirgin sinerjilere yönelimini ve risk alma davranışlarında seçici ama cesur olduklarını ortaya koyduğunu ifade etti.

2024 Birleşme ve Satın Almalar Raporu

Finansal Yatırımcıların Temkinli Davranışı

Branchout Türkiye’nin raporu, stratejik ve finansal yatırımcıların davranışlarını analiz etti. Finansal yatırımcıların toplam işlem hacmindeki payı %34, işlem adedindeki payı ise %27 seviyelerinde belirlendi. Stratejik yatırımcılar piyasada hâkimiyetlerini sürdürürken, finansal yatırımcılar daha temkinli hareket etti. Artan faiz oranları ve sıkı finansman koşulları, finansal yatırımcıları daha seçici olmaya zorladı. Doğan, “Finansal yatırımcılar, risk almaktan çekinip yatırımlarını sınırlı tuttu. Bu sebepten, 2021 yılı zirvesinden sonraki dönem ile 2024’teki toparlanma sınırlı kaldı.” dedi. Türkiye’de bu yıl toplamda gerçekleştirilen işlemlerin 4,9 milyar dolarlık kısmı stratejik yatırımcılar tarafından, 1,6 milyar doları ise finansal yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. 2024 yılında finansal yatırımcıların yaptığı en büyük on işlemin toplam değeri 1,2 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Finansal Yatırımcılar

Türkiye’de Öne Çıkan İşlemler

Branchout Türkiye’nin raporuna göre, geçen yıl dünya genelinde yaklaşık 40,2 bin birleşme ve satın alma işlemi yapıldı. Bu, bir önceki yıla göre hafif bir artışı gösterirken, teknoloji, medya ve telekomünikasyon (TMT) sektörü, işlem sayısı ve hacmi açısından lider konumunu korudu. Özellikle yapay zeka ve SaaS (yazılım olarak hizmet) şirketleri, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam etti.

Türkiye’de öne çıkan işlemler ise, teknoloji sektörünün yanı sıra lojistik ve enerji alanlarında da gerçekleşti. Getir’in Mubadala’dan aldığı 250 milyon dolarlık yatırımla, Kaspi.kz’nin 1,1 milyar dolarlık Hepsiburada hissesinin edinimi, Türkiye’nin fintek ve e-ticaret sinerjisini gözler önüne serdi. General Atlantic’in Insider’a yaptığı 500 milyon dolarlık Seri E yatırımı, Türkiye’den meydana çıkan SaaS şirketlerinin küresel potansiyelini ortaya koyuyor. Ayrıca, Quexco’nun Mutlu Akü’yü ve DFDS’in Ekol Lojistik’in uluslararası taşımacılığını satın alması, Türkiye’nin enerji ve lojistik zincirinde küresel entegrasyona açık olduğunu göstermektedir. TMT sektöründe ise, 2,6 milyar dolarlık hacim ve 238 işlemle, global eğilimler doğrultusunda devam eden bir ivme sergilenmiştir.

2024 Sektörel Gelişmeler

Gayrimenkul ve Enerji Sektöründe Önemli Anlaşmalar

Geçtiğimiz yıl gayrimenkul, inşaat ve turizm ile enerji, maden ve petrol sektörlerinde kayda değer işlemler gerçekleşti. 1,3 milyar dolarlık işlem hacmine sahip gayrimenkul, inşaat ve turizm sektöründe Doğuş Holding’in Galataport’un %19’luk hissesini 418 milyon dolara satın alması dikkat çekti. Ayrıca, Orjin Grup’un İstinye Park AVM’nin %42 hissesini 500 milyon dolara edinmesi, bu sektörlerin hacminin %71’ini oluşturdu. Enerji, maden ve petrol sektöründe, Birleşik Krallık merkezli ACG’nin Polimetal Madencilik hisselerini 290 milyon dolara, Palmet Enerji’nin Zorlu Enerji Dağıtım hisselerini ise 200 milyon dolara alması öne çıktı.

Birleşme ve Satın Almalardaki Dönüşüm Diyaloğu

Kürşat Doğan, 2024 yılı içerisinde Türkiye’de toplam 465 birleşme ve satın alma işleminin gerçekleştirilmesinin yanı sıra toplam hacmin 6,5 milyar dolar olduğunu belirtti. Bu yıl içerisinde Türkiye’deki anlaşmaların, şirketlerin M&A süreçlerinde daha fazla dönüşüm odaklı olmaya geçiş yapacağını gösterdiğini ifade etti. Bu süreçte, dijitalleşme, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal yönetişim gibi kriterlerin daha fazla dikkate alındığını dile getiren Doğan, M&A işlemlerinin, gelip geçici finansal araçlardan ziyade, stratejik bir dönüşüm unsuru haline geldiğinin altını çizdi.

Yabancı Yatırımcı Katılımında Artış

2024 yılı itibariyle Türkiye’de gerçekleştirilen birleşme ve satın alma işlemlerinin TMT sektörü önde gelirken, onu gayrimenkul, inşaat ve enerji, maden sektörleri izledi. Branchout Türkiye’nin raporuna göre, yabancı yatırımcıların katılımı ile 101 işlem yapılırken, bu işlemlerin toplam değeri 3,6 milyar dolara ulaştı. Bir önceki yıl bu rakam 1,9 milyar dolar olarak kaydedilmişti, bu da uluslararası yatırımcıların birleşme ve satın alma süreçlerine katılımındaki artışı göstermektedir. En büyük yabancı işlemler, Kazakistan, ABD ve Birleşik Krallık menşeli olmuştur.

“Orta Ölçekli Şirketler Gözde Olacak”

Eski trendleri gün yüzüne çıkaran ve Türk şirketlerinin yurt dışında önemli satın almalar gerçekleştirdiğine dair detaylarla dolu bu rapor, 2025 ve sonrası yönelik öngörülerle sona erdi. Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Lideri Kürşat Doğan, birleşme ve satın almalarda, büyümenin yanında stratejik dönüşüm amacı gözeten bir yaklaşımın öne çıkacağını vurguladı. Yapay zeka ve diğer ileri teknoloji odaklı girişimlere yönelik stratejik ortaklıkların artmasını beklediklerini belirten Doğan, “Yeni dönemde, özellikle orta ölçekli ancak yüksek potansiyele sahip şirketlerin hem yerel hem de uluslararası yatırımcılar açısından daha fazla ilgi çekeceğine inanıyoruz. Birleşme ve satın alma süreçleri artık yalnızca büyümeyi değil, aynı zamanda yeniden yapılanmayı, pazar erişimini ve rekabet gücünü de ifade ediyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“`

Related Posts

e-Devlet’ten ya da şubeden başvuru yapılıyor: Emeklilere 27 bin TL’ye kadar ödeme!

2025 yılı emekli maaş zamlarının ardından bankalar promosyon yarışına girdi. Emekli maaşını taşıyanlara 10.000 TL’den başlayıp 27.000 TL’ye kadar ulaşan nakit destek kampanyaları duyuruldu. Yeni emekli olanlar ile mevcut bankasından memnun kalmayanlar, hangi bankanın ne kadar promosyon verdiğini araştırmaya başladı. İşte bankaların güncel emekli promosyon tutarları…

Altın bugün yatırımcısına bayram ettirdi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) işlem gören standart altının kilogram fiyatı, gün sonunda yüzde 1,2’lik artışla 4 milyon 295 bin liraya yükselerek dikkat çekti. Gün içerisinde en düşük 4 milyon 289 bin lira …

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

ABD borsaları yön değiştirdi

ABD’de New York’ta işlem gören Nasdaq ve S&P 500 endeksleri Başkan Trump’ın yeni gümrük tarifeleri tehditleri ışığında seansı düşüşle kapattı. Bununlar birlikte endekslerin rekor kıran rallisi sona ermiş oldu. ABD’de işlem gören S&P 500 ve Nasdaq …