100 milyon yıllık fosil amberde hapsolmuşlar…

Ateşböceklerinin 100 Milyon Yıllık Fosili Keşfedildi: Flammarionella hehaikuni

Çin Bilimler Akademisi’nden araştırmacılar, son yapılan çalışmalar neticesinde ateşböceklerinin 100 milyon yıllık fosilini keşfettiler. Bu fosil, bilim dünyasında daha önce bilinmeyen bir cins ve türe ait olduğu belirlendi ve Flammarionella hehaikuni adı verildi. Bu antik tür, hem dış görünüşü hem de biyolüminesans yeteneği ile dikkat çekiyor.

Araştırmacılar, fosilde günümüz ateşböceklerine benzeyen ışık yayan bir organın varlığını keşfettiler. Bu durum, biyolüminesans yeteneğinin tarih öncesine, yani Mesozoik Çağ’a kadar uzandığını gösteriyor.

Flammarionella hehaikuni’nin karın ucundaki ışık organı, günümüz lucioline ateşböceklerinin yapısına oldukça benziyor. Bu benzerlik, milyonlarca yıl boyunca biyolüminesans yeteneğinin neredeyse hiç değişmediğini gösteriyor.

Ateşböceklerinde keşfedilen oval biçimli duyusal alıcılar da bilim insanlarının dikkatini çekti. Bu özellik, böceğin koku alma duyusunun gelişmiş olabileceğini gösteriyor.

Önceki ateşböceği fosilleri genelde Mezozoik Dönem’e aittir ancak Flammarionella hehaikuni’nin bulunduğu dönem 145 ila 65 milyon yıl öncesine tarihlenmektedir. Bu da ateşböceklerinin evrimsel geçmişi hakkında yeni ve önemli bir kanıt sunmaktadır.

Araştırmacılar, ışık yayan ateşböceklerinin Mesozoik döneminin sonlarında bile etkileyici ışık gösterileri yaptığını tespit etti. Fosil kayıtlarının artması, biyolüminesansın evrimi hakkında daha fazla ipucu veriyor.

Related Posts

Dünya Motosurf Şampiyonası Çeşme’de sona erdi

Türkiye’de ilk kez Çeşme’de gerçekleştirilen Dünya Motosurf Şampiyonası tamamlandı. Altınkum Plajı’nda organize edilen şampiyonaya 17 ülkeden 80 sporcu katıldı.

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.

Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Bilim insanları, Neandertaller ile modern insanların Güneybatı Asya’daki Zagros Dağları’nda melezleştiğini ortaya çıkardı. Yapılan ekolojik modellemeler, bu bölgenin iki türün genetik etkileşim kurduğu kilit noktalardan biri olduğunu gösteriyor.

Travmatik çocukluk geçiren kadınlarda risk yüzde 60 daha yüksek

Yeni bir araştırmaya göre, çocuklukta fiziksel ya da cinsel istismara maruz kalan kadınların, yetişkinlikte çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığına yakalanma riski belirgin şekilde artıyor. Human Reproduction dergisinde yayımlanan çalışmada, travmatik çocukluk deneyimlerinin bu kronik jinekolojik hastalığın gelişimiyle ilişkili olabileceği ortaya kondu.

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

V8 efsanesi geri dönüyor

Amerikan otomobil devi Stellantis, elektrikli motorlara geçiş sürecinde emekliye ayırdığı V8 Hemi motorunu yeniden üretim hattına sokma kararı aldı. Bu dönüş, özellikle ABD pazarındaki geleneksel motor tutkunlarının baskıları, şirket içi değişimler …